top of page
Vardagsrum med växter i privatbostad

UTHYRNING PRIVATBOSTAD

Uthyrning av privatbostad kan vara ett smart sätt att dra in en extra inkomst. Du kan hyra ut en eller flera privatbostäder. Passion for Homes ser till att matcha dig med rätt hyresgäst, skriver hyresavtal och ger dig expertrådgivning så att du alltid kan känna dig trygg.

Hyr ut din privatbostad tryggt och enkelt med Passion for Homes

Står du inför valet och kvalet att hyra ut din privatbostad? Kanske har du en lägenhet, en villa eller ett småhus där hela utrymmet eller en del går att hyra ut. Allt fler inser fördelarna av uthyrning av privatbostad eftersom det genererar en extra inkomst och ibland faktiskt även ett sällskap om du känner dig ensam. När bostadsmarknaden ser ut som den gör kan uthyrning av privatbostad rädda någons tillvaro, oavsett om det gäller för en kortare eller längre tid. 

 

Här på Passion for Homes brinner vi för att hjälpa människor hyra ut sina privatbostäder. Vi kan allt om privatuthyrning av privatbostad och finns vid din sida hela vägen:

 

Detta gör vi åt dig:

 

  • Länkar samman hyresvärdar med rätt hyresgäster

  • Sköter visningen av din privatbostad

  • Upprättar hyresavtal enligt standarderna och Privatuthyrningslagen

  • Rapporterar uthyrningen till Skatteverket

  • Rådgör och svarar på frågor

Passion for Homes

Information vi behöver för att hjälpa dig med din uthyrning

Jag vill hyra ut bostad i:

Typ av bostad:

Bilder?

Ladda upp bild
Ladda upp bild
Ladda upp bild
Ladda upp bild
Ladda upp bild
Formulär

Viktiga tips inför uthyrning av din privatbostad

Förstå ditt bostadsrättsavtal - Om din bostad är en bostadsrätt, börja med att kika i föreningens stadgar. Det är inte ovanligt att bostadsrättsföreningar har särskilda regler eller restriktioner när det kommer till uthyrning. Ibland kan det till och med krävas ett särskilt tillstånd.

Regler för hyresrätt vs bostadsrätt - Det finns en del olikheter när du hyr ut en hyresrätt respektive en bostadsrätt. Bland annat hyressättningen men också vem som ger sin tillåtelse. Läs gärna vår artikel Hyra ut lägenhet där vi sammanfattar skillnader och likheter.

Utforma ett vattentätt hyresavtal - Ett tydligt och detaljerat hyresavtal är grunden för en framgångsrik uthyrning. Om du hyr ut en villa, rekommenderar vi att du specificerar detta i avtalet genom att använda termen "hyresavtal uthyrning av privatbostad villa". Detta för att ge både dig och hyresgästen en klar bild av avtalets innehåll.

Genomför en grundlig besiktning - Innan hyresgästen flyttar in, ta dig tid att göra en utförlig genomgång av bostaden. Fotografera alla rum, notera bostadens skick och ta en inventarielista. Detta kan spara dig mycket tid och energi om det skulle uppstå meningsskiljaktigheter och skador i framtiden.

Prissättning – konsten att hitta rätt balans - Det är lockande att sätta ett högt pris för att maximera sin inkomst, men det är viktigt att vara realistisk. Kolla runt vad liknande bostäder hyrs ut för i ditt område och försök att matcha marknadspriset. Sätter du priset för högt riskerar du att bostaden står tom, medan ett för lågt pris kan minska dina potentiella inkomster. Du kan också använda vår kalkylator och räkna ut din hyra.

Läs på om Privatuthyrningslagen

Innan du påbörjar uthyrningen av din privatbostad, se till att du har förstått privatuthyrningslagen. Denna lag styr hur uthyrning av privatbostad får gå till och vilka rättigheter både hyresvärd och hyresgäst har. Den innehåller flera viktiga punkter såsom:

 

Uppsägningstid - Lagen reglerar uppsägningstider för både fast och tidsbunden uthyrning.

Hyresnivå - Du får inte sätta en hyra som är oskäligt hög. Jämför med andra liknande bostäder i området.

Underhåll - Som hyresvärd har du ansvar för bostadens underhåll.

Läsande kvinna på balkong i privatbostad
Hand med penna undertecknar papper

Så beskattas du vid uthyrning av privatbostad

Det är viktigt att hålla koll på ekonomin när man hyr ut sin privatbostad. Du måste räkna ut skatt vid uthyrning av privatbostad som är en villa eller lägenhet för det överskott som eventuellt uppkommer när du hyr ut. När du får en inkomst från uthyrning av din privatbostad måste den deklareras. Men, det finns en gräns där du kan tjäna upp till ett visst belopp skattefritt. Beloppet ligger i dagsläget på 40 000 kr. Överskrider dina intäkter detta belopp blir det överskottet som beskattas.

 

Läs mer om skatt vid uthyrning på Skatteverket!

 

Du kan även kontakta oss på Passion for Homes om du har frågor gällande just skatt vid uthyrning.

  • Får man hyra ut sin bostadsrätt?
    Ja, du får hyra ut din bostadsrätt i andra hand, men oftast krävs det tillstånd från bostadsrättsföreningen. Struntar du i avtalet kan du förlora rätten till bostadsrätten. Tänk också på att föreningen kan vägra dig uthyrning i vissa fall, till exempel om alltför många bostadsrätter i huset är uthyrda och föreningen på så sätt inte har tillräckligt med folk.
  • Hur mycket får man ta ut i andra hand för bostadsrätt?
    Som hyresvärd kan du sätta en hyra som täcker vad lägenheten kostar dig. Men den får inte vara mycket mer än vad det egentligen kostar att ha lägenheten. Det som är viktigt att veta är att hyra för hyresrätt och bostadsrätt sätts annorlunda.
  • Hur mycket får man hyra ut sin bostadsrätt för?
    Det du ska göra är att ta driftskostnaderna och kapitalkostnaderna och sätta hyran efter det. Driftskostnaderna är till exempel kostnad för el och bredband samt avgift till brf:en. Kapitalkostnaden är det du tjänar på den årliga avkastningen. Man tittar på vad bostaden är värd på marknaden och tänker sig en rimlig årlig inkomst från det värdet. OBS! Det spelar ingen roll om du har lån på bostadsrätten eller ej.
  • Hur länge får man hyra ut bostadsrätt?
    Det varierar beroende på skälet till uthyrningen och bostadsrättsföreningens regler. Vanligtvis beviljas tillstånd för ett år i taget.
bottom of page