top of page
Passion for Homes

UTHYRNING PRIVATBOSTAD

Uthyrning av privatbostad kan vara ett smart sätt att dra in en extra inkomst. Men innan du hyr ut din privatbostad bör du ha koll på några viktiga saker – från regler enligt privatuthyrningslagen till hur du räknar ut skatt vid uthyrning. Låt oss på Passion for Homes guida dig genom processen och hjälpa dig på varje steg. Vi ser till att matcha dig med rätt hyresgäst, skriver hyresavtal, rapporterar till Skatteverket och ger dig expertrådgivning så att du alltid kan känna dig trygg. 

Vill du hyra ut din privatbostad?

Står du inför valet och kvalet att hyra ut din privatbostad? Kanske har du en lägenhet, en villa eller ett småhus där hela utrymmet eller en del går att hyra ut. Allt fler inser fördelarna av uthyrning av privatbostad eftersom det genererar en extra inkomst och ibland faktiskt även ett sällskap om du känner dig ensam. När bostadsmarknaden ser ut som den gör kan uthyrning av privatbostad rädda någons tillvaro, oavsett om det gäller för en kortare eller längre tid. 

 

Här på Passion for Homes brinner vi för att hjälpa människor hyra ut sina privatbostäder. Vi kan allt om privatuthyrning av privatbostad och finns vid din sida hela vägen: Detta gör vi åt dig:

 

 • Länkar samman hyresvärdar med rätt hyresgäster

 • Sköter visningen av din privatbostad

 • Upprättar hyresavtal enligt standarderna och Privatuthyrningslagen

 • Rapporterar uthyrningen till Skatteverket

 • Rådgör och svarar på frågor

Viktiga tips inför uthyrning av din privatbostad

Förstå ditt bostadsrättsavtal - Om din bostad är en bostadsrätt, börja med att kika i föreningens stadgar. Det är inte ovanligt att bostadsrättsföreningar har särskilda regler eller restriktioner när det kommer till uthyrning. Ibland kan det till och med krävas ett särskilt tillstånd.

Regler för hyresrätt vs bostadsrätt - Det finns en del olikheter när du hyr ut en hyresrätt respektive en bostadsrätt. Bland annat hyressättningen men också vem som ger sin tillåtelse. Läs gärna vår artikel Hyra ut lägenhet (länk till artikel om lägenhet) där vi sammanfattar skillnader och likheter.

Utforma ett vattentätt hyresavtal - Ett tydligt och detaljerat hyresavtal är grunden för en framgångsrik uthyrning. Om du hyr ut en villa, rekommenderar vi att du specificerar detta i avtalet genom att använda termen "hyresavtal uthyrning av privatbostad villa". Detta för att ge både dig och hyresgästen en klar bild av avtalets innehåll.

Genomför en grundlig besiktning - Innan hyresgästen flyttar in, ta dig tid att göra en utförlig genomgång av bostaden. Fotografera alla rum, notera bostadens skick och ta en inventarielista. Detta kan spara dig mycket tid och energi om det skulle uppstå meningsskiljaktigheter och skador i framtiden.

Prissättning – konsten att hitta rätt balans - Det är lockande att sätta ett högt pris för att maximera sin inkomst, men det är viktigt att vara realistisk. Kolla runt vad liknande bostäder hyrs ut för i ditt område och försök att matcha marknadspriset. Sätter du priset för högt riskerar du att bostaden står tom, medan ett för lågt pris kan minska dina potentiella inkomster. Du kan också använda vår kalkylator och räkna ut din hyra.

Läs på om Privatuthyrningslagen

Innan du påbörjar uthyrningen av din privatbostad, se till att du har förstått privatuthyrningslagen. Denna lag styr hur uthyrning av privatbostad får gå till och vilka rättigheter både hyresvärd och hyresgäst har. Den innehåller flera viktiga punkter såsom:

 

Uppsägningstid - Lagen reglerar uppsägningstider för både fast och tidsbunden uthyrning.

Hyresnivå - Du får inte sätta en hyra som är oskäligt hög. Jämför med andra liknande bostäder i området.

Underhåll - Som hyresvärd har du ansvar för bostadens underhåll.

Passion for Homes
Passion for Homes

Räkna ut skatt vid uthyrning av privatbostad

Det är viktigt att hålla koll på ekonomin när man hyr ut sin privatbostad. Du måste räkna ut skatt vid uthyrning av privatbostad som är en villa eller lägenhet för det överskott som eventuellt uppkommer när du hyr ut. När du får en inkomst från uthyrning av din privatbostad måste den deklareras. Men, det finns en gräns där du kan tjäna upp till ett visst belopp skattefritt. Beloppet ligger i dagsläget på 40 000 kr. Överskrider dina intäkter detta belopp blir det överskottet som beskattas.

 

Läs mer om skatt vid uthyrning på Skatteverket!

 

Du kan även kontakta oss på Passion for Homes om du har frågor gällande just skatt vid uthyrning.

 • Hur deklarerar man uthyrning av privatbostad?
  Deklarera intäkterna från uthyrning i din årliga inkomstdeklaration under "inkomst av kapital". Här anger du hyresintäkterna minus avdrag för eventuella utgifter kopplade till uthyrningen.
 • Vad gäller vid uthyrning av privatbostad?
  Vid uthyrning gäller framförallt privatuthyrningslagen. Den ger riktlinjer om hur uthyrningen ska gå till, vilka rättigheter och skyldigheter både hyresvärd och hyresgäst har.
 • När ska man tillämpa privatuthyrningslagen?
  Privatuthyrningslagen tillämpas när man hyr ut en del av eller hela sin privatbostad, det kan vara en villa, en hyresrätt eller en bostadsrättslägenhet.
 • Hur mycket får man hyra ut innan man betalar skatt?
  Det finns en skattefri gräns som kan variera från år till år. Just nu ligger den på 40 000 kr. Det bästa är att kolla upp den aktuella gränsen på Skatteverkets hemsida.
Passion for Homes

INFORMATION VI BEHÖVER FÖR ATT HJÄLPA DIG MED DIN UTHYRNING

Jag/Vi bor i:
Typ av bostad:

Bilder?

Ladda upp bild
Ladda upp bild
Ladda upp bild
Ladda upp bild
Ladda upp bild
bottom of page