top of page
Passion for Homes

HYRA UT LÄGENHET

Det har blivit allt populärare att hyra ut lägenhet i andra hand, inte minst i storstäder som Stockholm. Kanske funderar du på att hyra ut din egen? Då är det viktigt att ha koll på regler, skatter och bästa tipsen för en smidig och lyckad uthyrning. Här på Passion for Homes finns vi med dig hela vägen från det att du bestämmer dig för att hyra ut lägenheten - fram till själva inflyttningen av nya hyresgästen.

Vi sköter allt när du vill hyra ut din lägenhet i andra hand

När du först bestämmer dig för att hyra ut din lägenhet börjar allt med presentationen. Att se till att din bostad är i toppskick, rent och välorganiserat, kommer att öka dina chanser att hitta en hyresgäst snabbt. En väl presenterad bostad är inte bara estetiskt tilltalande, men den signalerar också att du är en seriös och pålitlig hyresvärd. 

Vad vi erbjuder dig som uthyrare:

 • Uppsättning av annons

 • Visning av din hyresrätt

 • Matchning med rätt hyresgäst

 • Bakgrundscheck av hyresgästen

 • Vi upprättar ett korrekt hyresavtal

Våra fastighetsmäklare tillhandahåller även andra tjänster som skapar ett mervärde för dig som uthyrare eller hyresgäst:

 • Flyttstädning och storstädning inför in- eller utflytt

 • Löpande hemstädning för hyresgäster

 • Inspektioner vid in- och/eller utflytt

 • Fastighetsförvaltning för privatpersoner och villaägare

Passion for Homes

Det ska vara tryggt att anlita Passion for Homes

Trygghet och pålitlighet är något vi vurmar för här på Passion for Homes. När du väljer att anlita oss för din uthyrning kan du räkna med en trygg och bekymmersfri upplevelse. Med vår gedigna kunskap om storstädernas bostadsmarknad och vår långa erfarenhet av uthyrning, ser vi till att allt från rätt prissättning till att hitta bra hyresgäster sköts med högsta professionalism. Våra kunder är kärnan i vår verksamhet och vi strävar alltid efter att erbjuda en personlig och anpassad service. Med Passion for Homes kan du vara säker på att ditt hem är i goda händer.

Passion for Homes

Information vi behöver för att hjälpa dig med din uthyrning

Jag vill hyra ut bostad i:

Typ av bostad:

Bilder?

Ladda upp bild
Ladda upp bild
Ladda upp bild
Ladda upp bild
Ladda upp bild
Formulär

Vi hittar den perfekta hyresgästen åt dig

Att hitta rätt hyresgäst vid en lägenhetsuthyrning kan vara som att leta efter en nål i en höstack. Om du måste leta själv behöver du ofta lägga ner mycket tid på att försäkra dig om att det är en pålitlig person du har att göra med. Överlåt detta till oss - vi matchar ihop dig med en hyresgäst som vi vet sköter sig och betalar hyran. Vi gör bakgrundskontroller och hjälper dig med alla aspekter av uthyrningen. Behöver du byta hyresgäst tar vi hand om den biten också.

När du vill byta hyresgäst - vi hjälper dig

Det är inte ovanligt att situationer förändras – både för hyresvärdar och hyresgäster. Ibland kan det uppstå en situation där en hyresgäst vill eller behöver flytta ut i förtid, eller där du som hyresvärd önskar göra förändringar. Vid dessa tillfällen är det viktigt att hantera byte av hyresgäst på ett smidigt och korrekt sätt. På Passion for Homes är vi erfarna med dessa situationer och kan erbjuda rådgivning och stöd för att säkerställa en smidig övergång för alla inblandade.

Bra att veta när du hyr ut din lägenhet

Det är viktigt att notera att reglerna för att hyra ut en bostadsrätt skiljer sig från att hyra ut en hyresrätt. Med en bostadsrätt behöver du oftast godkännande från din bostadsrättsförening. Denna process kan kräva att du uppger särskilda skäl för uthyrningen, som arbete eller studier i en annan stad. Med en hyresrätt kan det ibland kännas ännu svårare. Vissa värdar är helt okej med att låta folk hyra ut i andra hand, medan andra säger blankt nej till det. Du riskerar också att förlora din hyresrätt om du hyr ut din lägenhet utan ditt hyresvärdens godkännande. Dock kan du vända dig till Hyresnämnden för att testa en andra gång.

Passion for Homes

Hyra ut hyresrätt i andra hand - att tänka på

Att hyra ut ditt hem i andra hand kan kännas krångligt, men låt oss klargöra hur det fungerar:

 

 1. Få godkännande av hyresvärden - Innan du bestämmer dig för att hyra ut din lägenhet till någon annan, behöver du se till att få klartecken från din hyresvärd. Det gäller oavsett om du planerar att ta betalt för uthyrningen eller bara vill låta någon bo där gratis. Glömmer du att fråga och går bakom ryggen på din hyresvärd finns risken att du tappar rätten till din lägenhet. 

 2. Tips om din hyresvärd nekar uthyrning - Säger din hyresvärd nej? Om du känner att du verkligen behöver hyra ut i andra hand kan du vända dig till Hyresnämnden för att få tillstånd. Bara du som vill hyra ut kan ansöka om detta. Det finns en speciell blankett på Hyresnämnden, HN1, som du kan använda för att göra din ansökan enklare.OBS! Om du bor kvar i din hyresrätt men kanske vill hyra ut en del av den, kan du göra det utan att normalt fråga hyresvärden om lov. Det är detsamma som att låta en kompis eller partner skriva sig där medan du bor kvar. Dock ska den som är folkbokförd alltid också bo i lägenheten, annars kan du och din “rumskompis” bli skyldiga till folkbokföringsbrott. Kort sagt - man ska bo där man är skriven.

Bostadsrättsuthyrning har andra regler

När det gäller att hyra ut en bostadsrätt i andra hand är det en annan uppsättning regler som gäller jämfört med en vanlig hyresrätt. För det första måste du ha ett godkänt skäl för uthyrningen, som till exempel arbete eller studier på en annan ort. Innan du går vidare med uthyrningen, behöver du också få ett godkännande från din bostadsrättsförening. Varje förening kan ha sina egna regler och kriterier för detta, så det är viktigt att läsa igenom föreningens stadgar eller prata med styrelsen. Om du hyr ut din bostadsrätt utan föreningens tillåtelse, riskerar du påföljder som kan leda till att du förlorar din lägenhet.

Hemförsäkring vid uthyrning av lägenheten

När du hyr ut en lägenhet i andra hand ska normalt både du som hyr lägenheten i första hand och den som hyr i andra hand ha en egen hemförsäkring. Den som hyr en lägenhet i andra hand ska som regel ha en egen hemförsäkring. Det spelar ingen roll om lägenheten är en hyresrätt eller bostadsrätt. Hyresvärdens försäkring täcker inte hyresgästen då ni inte ingår i samma hushåll. Utan denna försäkring kan du stå inför stora utgifter om det uppstår skador i lägenheten, till exempel om det börjar brinna eller om det blir vattenskador av någon anledning.

 

Många gånger kan hyresgästen föra över sin befintliga hemförsäkring till den nya adressen. Det är viktigt att du som hyresvärd påminner hyresgästen och poängterar vikten av just en egen hemförsäkring. När du hyr ut en bostadsrätt är det klokt att se till att du har ett bostadsrättstillägg. Om det är ett hus du hyr ut bör du ha en villaförsäkring.

Passion for Homes

Tidsspann för att hyra ut din lägenhet

När det gäller att hyra ut din lägenhet finns det olika tidsramar att överväga. Många väljer korttidsuthyrning, kanske några månader till upp till ett år, speciellt om de planerar att vara borta för tillfälligt arbete eller resor. Å andra sidan kan långtidsuthyrning som sträcker sig över flera år, vara mer lämpligt för dem som kanske har skaffat ett annat boende men inte vill sälja sin ursprungliga bostad. Hos oss kan du välja mellan att hyra ut från 12 månader eller längre.

 

Du måste emellertid vara på det klara med hur länge du faktiskt får godkänt av din hyresvärd att hyra ut lägenhet i andrahand. Vanligtvis ger Hyresnämnden tillstånd att hyra ut en bostad i högst ett år i taget. Skulle hyresvärden inte godkänna en förlängning kan du återigen vända dig till Hyresnämnden för att söka tillstånd. I vissa unika situationer, som när man jobbar utomlands under en längre period, kan nämnden bevilja tillstånd som täcker hela arbetsperioden. Dock brukar nämnden sällan ge tillstånd som sträcker sig över tre år totalt.

Passion for Homes

Skatteaspekter vid uthyrning

När du hyr ut din lägenhet kommer du att ta emot en inkomst och den inkomsten måste deklareras. Pengarna du tjänar från att hyra ut din lägenhet betraktas som inkomst av kapital. Detta innebär att du har rätt till ett schablonavdrag, som för närvarande ligger på upp till 40 000 kronor per år. Om din inkomst överstiger detta belopp, måste du deklarera överskottet och betala skatt på det.

Hyra ut lägenhet i Stockholm

Stockholm, med sin vibrerande kultur, dynamiska arbetsmarknad och dess centrala roll som Sveriges huvudstad, har alltid varit en magnifik plats för uthyrning av lägenheter. Många lockas hit på grund av jobb, studier eller bara för att uppleva stadens puls. Att hyra ut sin lägenhet i Stockholm kan därför vara en mycket lönsam affär givet stadens höga efterfrågan på boende. Det är dock inte bara ekonomisk vinst som gör det fördelaktigt. Genom uthyrning kan du även upprätthålla en aktiv bostad under perioder du själv kanske bor på annan ort, samtidigt som du bidrar till att fler får möjlighet att bo och verka i huvudstaden. 

Passion for Homes
Passion for Homes

Hyr ut lägenhet i Stockholm, Göteborg och Marbella via oss

Vi på Passion for Homes är glada över att vara experter inom uthyrning av både hyresrätter, bostadsrätter och hus, och vår huvudfokus ligger i Stockholm. Vi finns även i Göteborg och har även öppnat kontor nere i Marbella för den som vill hyra ut sin bostad där. Med Passion for Homes vid din sida kan du känna dig trygg och säker när du tar steget att hyra ut ditt hem. Vi är här för att göra processen enkel och effektiv för dig.

 • Får man hyra ut sin bostadsrätt?
  Ja, du får hyra ut din bostadsrätt i andra hand, men oftast krävs det tillstånd från bostadsrättsföreningen. Struntar du i avtalet kan du förlora rätten till bostadsrätten. Tänk också på att föreningen kan vägra dig uthyrning i vissa fall, till exempel om alltför många bostadsrätter i huset är uthyrda och föreningen på så sätt inte har tillräckligt med folk.
 • Hur mycket får man ta ut i andra hand för bostadsrätt?
  Som hyresvärd kan du sätta en hyra som täcker vad lägenheten kostar dig. Men den får inte vara mycket mer än vad det egentligen kostar att ha lägenheten. Det som är viktigt att veta är att hyra för hyresrätt och bostadsrätt sätts annorlunda.
 • Hur mycket får man hyra ut sin bostadsrätt för?
  Det du ska göra är att ta driftskostnaderna och kapitalkostnaderna och sätta hyran efter det. Driftskostnaderna är till exempel kostnad för el och bredband samt avgift till brf:en. Kapitalkostnaden är det du tjänar på den årliga avkastningen. Man tittar på vad bostaden är värd på marknaden och tänker sig en rimlig årlig inkomst från det värdet. OBS! Det spelar ingen roll om du har lån på bostadsrätten eller ej.
 • Hur länge får man hyra ut bostadsrätt?
  Det varierar beroende på skälet till uthyrningen och bostadsrättsföreningens regler. Vanligtvis beviljas tillstånd för ett år i taget.
bottom of page