top of page
Passion for Homes

HYRA UT HUS

Att hyra ut sitt hus kan ge en rad fördelar. Inte bara kan det vara en extra inkomstkälla men det kan också hjälpa dig att hålla fastigheten i gott skick, speciellt om du inte bor där regelbundet. Om du funderar på att dyka in i den spännande världen av uthyrning av huset är du på rätt ställe. Passion for Homes guidar dig igenom allt du behöver veta om att hyra ut ditt hus. Och vi hjälper dig dessutom igenom hela processen.

Vi hjälper dig hyra ut ditt hus

Allt fler människor inser att det fungerar bra att hyra ut sitt eget hus under perioder de själva inte använder det. Detta ger en extra inkomst och ger trygghet i att veta att huset är bebott även när de inte är hemma. Numera det blivit betydligt lättare och mer bekvämt att annonsera sin bostad för uthyrning. Här på Passion for Homes kan du enkelt hitta intresserade hyresgäster och vi matchar dig med rätt person, gör en bakgrundscheck och upprättar hyresavtal.

Hyra ut del av hus - så går det till

När du väljer att hyra ut en del av ditt hus finns det specifika överväganden att ta hänsyn till. Först och främst är det viktigt att säkerställa att det område du tänker hyra ut är i gott skick och uppfyller alla standarder. Därutöver bör du fundera på hur ditt privatliv kan påverkas när du delar ditt boende med någon annan. Det kan vara klokt att avgränsa utrymmen och eventuellt installera en separat ingång för hyresgästen. En annan viktig aspekt är kommunikation. Förtydliga regler och förväntningar med hyresgästen från början för att undvika missförstånd eller konflikter längre fram. Kom ihåg att noga överväga kostnaderna för eventuella renoveringar eller anpassningar av utrymmet.

Passion for Homes

Information vi behöver för att kunna hjälpa dig med din uthyrning

Jag vill hyra ut bostad i:

Typ av bostad:

Bilder?

Ladda upp bild
Ladda upp bild
Ladda upp bild
Ladda upp bild
Ladda upp bild
Formulär

Vilka regler gäller när du ska hyra ut ditt hus?

Tanken på att hyra ut huset är säkert lockande men innan du tar ställning är det bra att veta några olika saker, bland annat när det gäller skatt, hyresavtal och försäkringar. Alla regler hjälper vi dig med så att du lugnt kan luta dig tillbaka och vänta på att din hyra kommer in.

Skatt för att hyra ut hus - vi berättar vad som gäller

När du får inkomst för att hyra ut ditt hus är det viktigt att komma ihåg att denna inkomst ska rapporteras till Skattemyndigheten, vilket kan påverka den totala skatt du behöver betala. Varje krona du tjänar genom uthyrning behöver redovisas som inkomst. Samtidigt kan många av de kostnader som uppstår i samband med uthyrning, exempelvis underhåll, reparationer och förvaltningsavgifter, dras av från den skattskyldiga inkomsten. Det är möjligt att hyra ut antingen hela ditt hus eller bara en del av det och ta in upp till 40 000 kronor om året utan att behöva betala skatt på dessa intäkter. Ytterligare fördel är att du kan göra ett avdrag motsvarande 20% av den totala hyresinkomsten. Det är dock viktigt att komma ihåg att summan av dessa två förmåner inte får vara större än den totala hyresinkomsten du har mottagit.

 

På Passion for Homes har vi koll på allt vad skatt innebär när du hyr ut huset. Fråga oss om du är osäker.

Vi upprättar alltid hyresavtal med hyresgästen

Ett skriftligt hyresavtal är kärnan vid uthyrning av hus. Det skyddar både dig och din hyresgäst genom att specificera varje parts rättigheter och skyldigheter.

Var noga med att ange hyrans storlek, eventuell deposition, uthyrningens längd och alla andra viktiga detaljer som ved- eller elutgifter. Definiera vad som är tillåtet i fastigheten som rökning, husdjur eller tredjehandsuthyrning. Var också tydlig med vilka konsekvenser som gäller om någon av parterna bryter mot avtalets villkor, till exempel försenad betalning eller skador på fastigheten. Och glöm aldrig vikten av en bra försäkring, det gäller er båda!

 

Här på Passion for Homes upprättar vi alltid ett detaljerat hyresavtal enligt de gällande riktlinjerna så att du alltid kan känna dig trygg.

Vad säger försäkringsbolaget?

Innan du hyr ut ditt hus, kolla med ditt försäkringsbolag hur de ser på uthyrning. Varje försäkringsbolag har olika regler. En del kan ta extra betalt om du hyr ut, medan andra har specialförsäkringar som du kan lägga till. Säg alltid till ditt försäkringsbolag innan du hyr ut så du inte får problem senare. Om du hyr ut ditt hus kan det påverka din försäkring. Normalt sett ändras grundskyddet i din hemförsäkring när du hyr ut. Om något går sönder eller blir stulet, kan din vanliga försäkring kanske inte täcka det om du lånat ut nycklarna till någon annan. Viktigt är att du har tecknat en villaförsäkring ifall det skulle uppstå skador i samband med uthyrningen. Men det är också viktigt att hyresgästen tecknar sin egen hemförsäkring under tiden hen bor där. 

 

Har du funderingar om försäkringar och hur du ska gå tillväga? Prata med oss på Passion for Homes.

Sätt en lämplig hyra när du hyr ut hus

I hyreskontraktet ska det stå exakt hur mycket hyran är. Om hyresgästen också ska betala för uppvärmning av huset, ska det stå hur mycket det kostar baserat på hur mycket de faktiskt använder. Man får inte ha en hyra som ändras hela tiden.

 

Lagen säger att hyresvärden och hyresgästen själva får bestämma hur mycket hyran ska vara. Men om hyran är mycket högre än vad huset kostar att äga och sköta, kan hyresgästen be Hyresnämnden att sänka hyran. De kollar då vad huset är värt på marknaden och bestämmer vad en rimlig hyra är. Om nämnden säger att hyran ska sänkas, gäller det bara den framtida hyran. Hyresgästen får inte tillbaka pengar retroaktivt.

 

Vill du ha hjälp med att räkna ut hyran för ditt hus? Använd vår kalkylator.

Be om deposition - ja eller nej?

Om du planerar att hyra ut ditt hus under en längre tid kan det vara smart att be hyresgästen betala en deposition. Om det finns skador när de flyttar kan du använda den depositionen till att betala för skadorna. Men det är viktigt att klargöra detta i hyreskontraktet så att både du och hyresgästen vet vad som gäller.

Hyra ut hus privat eller genom företag

Att stå inför valet att hyra ut sitt hus privat eller genom ett företag kan verka som en utmaning, men båda alternativen har sina fördelar. När du hyr ut privat, ofta till bekanta eller genom personliga kontakter, kan processen kännas mer personlig och direkt. Det kan också innebära mindre administrativa avgifter. Det som du måste tänka på är emellertid att du får göra allting själv inklusive att hitta en hyresgäst, skriva avtal och allt som avser uthyrningen. 

 

Å andra sidan, att hyra ut genom ett företag som Passion for Homes ger en professionell hantering och en större möjlighet att hitta en bra hyresgäst. Här gör vi alla steg smidiga så att du slipper negativa överraskningar när du hyr ut huset eller en del av det. 

Tjäna en slant på att hyra ut hus

Vissa drömmer om att leva på intäkterna från uthyrda fastigheter. Medan det absolut är möjligt att skapa en stabil och till och med lukrativ inkomst genom att hyra ut hus, krävs det en väl genomtänkt strategi och en hel del arbete för att göra drömmen till verklighet.

Hyr ut en del eller köp flera hus

 1. Hyra ut del av hus - Du som har ett stort hus kan kanske fundera på att hyra ut en del av det. Det kan vara särskilt fördelaktigt om du har extra utrymme över som du inte använder - som en källare eller en övervåning som kan omvandlas till en självständig enhet. Har den även egen ingång så kan det vara väldigt attraktivt för hyresgäster.

 2. Investera i flera hus - Genom att äga och hyra ut flera hus sprider du riskerna. Om en fastighet står tom i en månad, kan de andra fastigheternas intäkter täcka förlusten. Tänk dock på att uthyrning av fler än två hus räknas som näringsverksamhet, vilket innebär att Hyreslagen ska tillämpas. I annat fall gäller lagen om privat uthyrning av bostad.

Ett välskött hus lockar hyresgäster

Kvaliteten på ditt hus spelar en avgörande roll i din förmåga att locka och behålla hyresgäster.

 • Regelbundet underhåll - Se till att genomföra regelbundna inspektioner och underhåll för att se till att allt fungerar som det ska. Små problem kan snabbt bli stora och dyra om de förbises.

 • Modernisering eller renovering - Ett modernt, uppdaterat hus kan innebära högre hyror och locka fler intresserade hyresgäster.

Sätt rätt pris på hyran

Du får normalt inte ta ut hur mycket som helst i hyra, men det finns trots allt vissa vägar att gå för att du faktiskt också ska tjäna på att hyra ut huset.

Se över bostadsmarknaden - För att sätta rätt pris på ditt hus bör du regelbundet kolla upp jämförbara bostäder i ditt område. Vad tar de i hyra? Vad erbjuder de för de pengarna?

 

Justera hyran - Var beredd att justera din hyra beroende på marknadens svängningar. Om du märker att du har svårt att hitta hyresgäster kan en liten sänkning av hyran vara lösningen.

Överväg tilläggstjänster - Ibland kan det vara värt att inkludera vissa tjänster i hyran, som trädgårdsskötsel eller bredband, för att göra ditt erbjudande mer attraktivt.

Passion for Homes

Passion for Homes matchar dig med rätt hyresgäst

När du bestämmer dig för att hyra ut ditt hus vill du vara säker på att du överlämnar nycklarna till någon pålitlig. På Passion for Homes förstår vi detta till fullo. Därför har vi specialiserat oss på att matcha husägare med de perfekta hyresgästerna. Vår omfattande erfarenhet, kombinerat med vår passion för bostäder, gör att vi kan erbjuda en skräddarsydd tjänst där dina intressen alltid kommer först. Vi gör alltid en bakgrundskontroll på potentiella hyresgäster och matchar dig med rätt person. 

 

Välkommen till en trygg uthyrning där vi tar hand om detaljerna så att du kan fokusera på framtiden!

 • Får man hyra ut sin bostadsrätt?
  Ja, du får hyra ut din bostadsrätt i andra hand, men oftast krävs det tillstånd från bostadsrättsföreningen. Struntar du i avtalet kan du förlora rätten till bostadsrätten. Tänk också på att föreningen kan vägra dig uthyrning i vissa fall, till exempel om alltför många bostadsrätter i huset är uthyrda och föreningen på så sätt inte har tillräckligt med folk.
 • Hur mycket får man ta ut i andra hand för bostadsrätt?
  Som hyresvärd kan du sätta en hyra som täcker vad lägenheten kostar dig. Men den får inte vara mycket mer än vad det egentligen kostar att ha lägenheten. Det som är viktigt att veta är att hyra för hyresrätt och bostadsrätt sätts annorlunda.
 • Hur mycket får man hyra ut sin bostadsrätt för?
  Det du ska göra är att ta driftskostnaderna och kapitalkostnaderna och sätta hyran efter det. Driftskostnaderna är till exempel kostnad för el och bredband samt avgift till brf:en. Kapitalkostnaden är det du tjänar på den årliga avkastningen. Man tittar på vad bostaden är värd på marknaden och tänker sig en rimlig årlig inkomst från det värdet. OBS! Det spelar ingen roll om du har lån på bostadsrätten eller ej.
 • Hur länge får man hyra ut bostadsrätt?
  Det varierar beroende på skälet till uthyrningen och bostadsrättsföreningens regler. Vanligtvis beviljas tillstånd för ett år i taget.
bottom of page