top of page
Passion for Homes

HYRA UT BOSTADSRÄTT

Att hyra ut bostadsrätt kan vara en lösning för dig som kanske har flyttat till en annan stad temporärt eller för dig som har en extra bostad som du inte använder. Men det finns mycket att tänka på innan man börjar med andrahandsuthyrning av sin bostadsrätt. Här på Passion for Homes tar vi hand om din uthyrning av bostadsrätten hela vägen.

Hyr ut din bostadsrätt i andra hand om den står tom

Sedan bostadsrättslagen kom 2014 har det blivit lättare att hyra ut sin bostadsrätt till någon annan. Men du måste fortfarande få ett godkännande från din bostadsrättsförening för att göra det. Om du fått det så hjälper vi dig gärna här på Passion for Homes. Vi matchar dig med en pålitlig hyresgäst som vi bakgrundscheckar, vi hjälper dig upprätta hyresavtal och berättar hur du sätter en skälig hyra. Vi lägger upp annonsen åt dig, sköter visningarna och allt annat åt dig så att du kan luta dig tillbaka och dra in hyran. 

Passion for Homes

Information vi behöver för att hjälpa dig med din uthyrning

Jag vill hyra ut bostad i:

Typ av bostad:

Bilder?

Ladda upp bild
Ladda upp bild
Ladda upp bild
Ladda upp bild
Ladda upp bild
Formulär

Passion for Homes - Din partner genom hela uthyrningsprocessen

Att hyra ut sin bostadsrätt kan kännas som en överväldigande uppgift. Det finns en myriad av detaljer att tänka på och beslut att fattas. Men när du väljer att samarbeta med Passion for Homes är vi med dig vid varje steg på resan. Med vår expertis sköter vi visningen av din bostad på bästa möjliga sätt, och ser till att sammanföra hyresvärdar med de mest lämpliga hyresgästerna. Utöver att hjälpa privatpersoner kan vi även bistå med förvaltning, löpande hemstädning och inspektioner.

Vi hittar rätt hyresgäst för din bostadsrätt

Att välja rätt hyresgäst kan vara tidskrävande och i slutändan handlar det om att skapa en harmonisk och hållbar relation mellan hyresvärd och hyresgäst. Hos oss prioriteras din trygghet och din bostadsrätts skick. Vi genomför grundliga bakgrundskontroller, analyserar referenser och försäkrar oss om att potentiella hyresgäster har en stabil ekonomi. Genom vår omfattande erfarenhet och gedigna urvalsprocess ser vi till att matcha din bostadsrätt med en hyresgäst som uppskattar och vårdar den som sitt eget hem. När du samarbetar med oss kan du vara trygg i vetskapen om att din bostadsrätt är i goda händer.

Skäl för att hyra ut bostadsrätt i andrahand

Om du som bostadsrättsinnehavare funderar på att hyra ut din lägenhet i andra hand måste det finnas en giltig anledning till det. Sådana regler kan vara:

 • Om du vill prova på att vara sambo en tid

 • Hyra ut till närstående

 • Om du vill plugga i en annan stad

 • Jobba i en annan stad

Andrahandsuthyrning bostadsrätt - nya regler

Det har skett förändringar i reglerna kring andrahandsuthyrning av bostadsrätt de senaste åren. På det stora hela är det dock mer positivt nu än förr för folk som vill kunna hyra ut sina bostäder. Olika regler om att hyra ut sin bostadsrätt är till exempel att det ska vara enklare för folk att hyra ut, inte minst för att boendesituationen ser ut som den gör i storstäderna. 

Tillstånd från föreningen

Innan du hyr ut din bostadsrätt i andra hand måste du få tillstånd från bostadsrättsföreningen. De flesta föreningar tillåter andrahandsuthyrning under vissa förutsättningar. Det kan dock vara så att de endast tillåter andrahandsuthyrning en viss tid, som ett år eller två. Oftast måste ett godkännande förnyas efter en viss tid eller efter varje hyresgäst. Om det är specificerat i föreningens regelverk kan en bostadsrättsförening begära en avgift när en medlem väljer att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand.


Att tänka på! Trots giltiga skäl kan bostadsrättsföreningen säga nej. Även med goda anledningar i ryggen kan din bostadsrättsförening avslå din begäran om uthyrning i andra hand. En orsak kan vara att för många lägenheter redan hyrs ut på detta sätt, och då kan det bli svårt för föreningen som inte får tillräckligt med roller att fylla. Det sistnämnda kan särskilt påverka mindre bostadsrättsföreningar.

Sätt en skälig hyresnivå

När det kommer till att hyra ut i andra hand är det viktigt att sätta en rimlig hyra. Det finns regler kring hur mycket man får ta ut för sin bostadsrätt. När du hyr ut din bostadsrätt eller villa i andra hand räknar du ut hyran lite annorlunda jämfört med om det vore en vanlig hyreslägenhet. Du som äger bostaden får ta ut en hyra som täcker dina egna kostnader för bostaden. Som hyresvärd kan du bestämma en hyra baserad på vad bostaden kostar att ha och sköta, det vill säga driftskostnaden och kapitalkostnaden. Hyran får inte vara mycket högre än de faktiska kostnaderna för bostaden men hyr du ut den möblerad får du lägga på lite extra. 

 

Vi på Passion for Homes hjälper dig mer än gärna att räkna ut hyran åt dig och du kan använda vår kalkylator så allt går enklare.

Hyreskontrakt a och o

Ett korrekt utformat och skriftligt hyresavtal utgör en grundläggande del av en smidig andrahandsuthyrning. Detta dokument fungerar som en juridisk bindning mellan dig som hyresvärd och den som hyr sin bostadsrätt i andra hand. Genom att anlita oss på Passions for Homes kan du vara säker på att hyreskontraktet upprättas i enlighet med gällande lagar och standarder. Vi skapar ett hyresavtal mellan er så allt blir så klart och tydligt som möjligt för båda parter.

Vikten av försäkring

Både du som hyr ut en bostadsrätt i andrahand och den som hyr den av dig ska ha en hemförsäkring. Det är viktigt att du som är innehavare av bostadsrätten har en tilläggsförsäkring för bostadsrätt, ett så kallat bostadsrättstillägg. Detta skyddar dig från potentiella ekonomiska påfrestningar i händelse av skador på din bostadsrätt under hyresperioden. Att försäkra sig på detta sätt är ett klokt steg för att undvika oväntade kostnader längre fram. Vidare är det också nödvändigt att tänka på din hyresgästs välbefinnande. Det är hen som kommer att bo i bostaden och därför är det en god idé att kräva att hyresgästen tecknar en egen hemförsäkring. Om du hyr ut din bostadsrätt möblerad är det bra om du plockar undan saker du är extra rädd om så de inte förstörs.

Tips för en lyckad uthyrning av bostadsrätt

Om du som bostadsrättsinnehavare funderar på att hyra ut din lägenhet i andra hand måste det finnas en giltig anledning till det. Sådana regler kan vara:

 1. Skapa en attraktiv annons: Försäkra dig om att du har bra bilder och en tydlig beskrivning av din bostadsrätt. 

 2. Prissätt rätt: Jämför med liknande bostadsrätter i ditt område för att sätta rätt pris. Du kan även använda vår kalkylator.

 3. Kommunikation: Var tydlig med potentiella hyresgäster om vad som förväntas av dem när de bor i din lägenhet.

 4. Skriv ett tydligt kontrakt: Använd ett standardkontrakt för andrahandsuthyrning och var tydlig med villkoren.

Vi sätter upp hyresavtal enligt konstens alla regler

Det räcker inte med att bara hitta en hyresgäst; det är också viktigt att ha en solid rättslig grund för uthyrningen. Vi skapar hyresavtal som följer Privatuthyrningslagens riktlinjer. För att du ska känna dig säker utför vi även grundliga bakgrundskontroller på alla potentiella hyresgäster, så att du kan känna dig trygg när du överlämnar ditt hem.

Dags för inspektion vid inflyttning

När det till slut är dags för inflyttning står vi redo att övervaka övergången. Vi utför en detaljerad inspektion av bostaden och säkerställer att allt är i bästa skick. Efter inspektionen tillhandahåller vi ett omfattande inspektionsprotokoll till både dig som hyresvärd och den nyanlända hyresgästen. På detta sätt garanterar vi en smidig övergång och start för en bättre uthyrning.

Få hyran för din bostadsrätt i tid

Via vårt systerföretag, Passion for Homes Ekonomi, hanterar vi din hyresprocess och garanterar att du mottar din hyra regelbundet varje månad. Du behöver inte längre bekymra dig över sena eller uteblivna inbetalningar. En liten avgift på 2,75% per månad dras automatiskt från hyresbeloppet som vår kompensation.

Uppsägning när du hyr ut bostadsrätt i andrahand

Om hyresgästen väljer att avsluta sitt hyreskontrakt, har personen en månads uppsägningstid enligt reglerna för uthyrning av privat bostad. Om avtalet är baserat på hyreslagstiftningen ska du räkna med en uppsägningstid på tre månader, oavsett vem av parterna som säger upp det.

 

Om du som hyresvärd vill avsluta avtalet har du tre månader på dig att meddela hyresgästen. Detta gäller oavsett om kontraktet är för en bestämd period eller tills vidare. Om ni har kommit överens om en längre uppsägningstid är det den tiden som gäller.

modern House

Hyr ut med oss på Passion for Homes

Vet du vad som skiljer oss från andra? Vår genuina passion för bostäder och människorna som bor i dem. Oavsett om du planerar en andrahandsuthyrning av bostadsrätt eller bara behöver råd kring bostadsfrågor är vi här för dig.

 

Med ett engagerat team, gedigen erfarenhet och känsla för detaljer strävar vi efter att göra din andrahandsuthyrning så smidig och positiv som möjligt Vi ser inte bara till att länka samman hyresvärdar med rätt hyresgäster, utan vi ser till att hela processen blir trygg, smidig och fördelaktig för alla inblandade.

 • Får man hyra ut sin bostadsrätt?
  Ja, du får hyra ut din bostadsrätt i andra hand, men oftast krävs det tillstånd från bostadsrättsföreningen. Struntar du i avtalet kan du förlora rätten till bostadsrätten. Tänk också på att föreningen kan vägra dig uthyrning i vissa fall, till exempel om alltför många bostadsrätter i huset är uthyrda och föreningen på så sätt inte har tillräckligt med folk.
 • Hur mycket får man ta ut i andra hand för bostadsrätt?
  Som hyresvärd kan du sätta en hyra som täcker vad lägenheten kostar dig. Men den får inte vara mycket mer än vad det egentligen kostar att ha lägenheten. Det som är viktigt att veta är att hyra för hyresrätt och bostadsrätt sätts annorlunda.
 • Hur mycket får man hyra ut sin bostadsrätt för?
  Det du ska göra är att ta driftskostnaderna och kapitalkostnaderna och sätta hyran efter det. Driftskostnaderna är till exempel kostnad för el och bredband samt avgift till brf:en. Kapitalkostnaden är det du tjänar på den årliga avkastningen. Man tittar på vad bostaden är värd på marknaden och tänker sig en rimlig årlig inkomst från det värdet. OBS! Det spelar ingen roll om du har lån på bostadsrätten eller ej.
 • Hur länge får man hyra ut bostadsrätt?
  Det varierar beroende på skälet till uthyrningen och bostadsrättsföreningens regler. Vanligtvis beviljas tillstånd för ett år i taget.
bottom of page